BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Finn vindretningen, still dere opp med ryggen mot vinden.
  2. Se opp mot skyene og se hvilken vei de beveger seg.
  3. Beveger skyene seg i samme retning som vinden på bakken, altså om de kommer bakfra og fortsetter fremover, blir været fortsatt det samme.
    • Beveger skyene seg fra venstre til høyre blir været dårligere. Beveger skyene seg fra høyre til venstre blir været bedre.
    • Dette skjer fordi: Når du står med vinden i ryggen har du et høytrykk til høyre for deg og et lavtrykk til venstre for deg. Høytrykket kommer med godt vær. Når skyene beveger seg fra venstre til høyre betyr det at lavtrykket kommer mot deg og at høytrykket går vekk fra deg. 

Varsle været med skyene

En sky er en synlig mengde kondenserte vanndråper eller iskrystaller i atmosfæren. Skyene er hvite fordi de reflekterer alle bølgelengder av synlig lys. Når en sky er grå er det fordi de er så tykke eller tette at sollys ikke kan passere gjennom dem. (Kilde: wikipedia.no)

Det finnes mange ulike typer skyer, og de ulike skyene kan bringe med seg ulikt vær. Last ned kortene vedlagt (hentet fra miljolare.no) og lær litt om noen skyer dere velger ut. Hvis dere vil kan dere klippe kortene i to, legge alle kortene med bildesiden ned utover en flate og spille memory. Dere kan også spille alias med kortene, bruke dem som flashcards eller noe annet dere kommer på. Det er også vedlagt en plakat fra miljolare.no som dere kan skrive ut i A3 og henge opp på patruljerommet.

Gå ut en dag det er litt skyet og prøv å skill ut de ulike skytypene. Hva slags vær kommer nå? Hvilken vei beveger skyene seg? Bruk både det dere har lært om å varsle været med skyene og om å varsle været med vinden og trekk en konklusjon. Vent og se om dere får rett!