Søtt, surt, salt, bittert og umami
Bli kjent med ulike og kanskje nye smaker.
- Familiespeidere (0-6 år),
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år)
- Kort (0-30 min)
- Lek,
- Mat,
- Naturkjennskap
Pass på eventuelle matallergier, for eksempel sitrusfrukt.
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. Ativiteten passer best i grupper på 5-8 speidere.
SLIK GJØR DU
- Fortell om at tungern vår består av fem felt som gjør at vi oppler fem ulike smaker, søtt, salt, surt, bittert og umami. Umami er japansk og betyr "god smak". Vanligvis består maten vi spiser av en blanding av disse smakene, sånn at hele tungen settes i sving for at vi kan oppleve maten vi putter munnen. Noen matvarer har likevel bare en av smakene. Nå skal vi smake på forskjellige matvarer som hører til hver sine felt.
- Kutt opp de ulike matvarene og legg dem i skåler eller fordel en bit av hver smak på en tallerken til hver speider.
- Speiderne smaker på en og en ting etter tur. Det kan være flere ting som representerer samme felt på tungen. Alle feltene trenger heller ikke være representert. Klarer dere å finne ut hvilket felt på tunga som blir aktivert?
- Det er frivillig å smake, men speiderne bør bli oppfordret til å prøve.
- Smak gjerne på andre ting også.
UTSTYR
- bokser til å oppbevare hver ingrediens i.
- talerkner
- pose til søppel
- noe som smaker godt for å få bort vonde smaker
- eventuelt kniver og skjærefjøler
- velg ut hvilke smaker dere vil ha, for eksempel:
- sukker
- salt
- sitron
- grapefrukt
- parmesan
- wasabi