På pinne/grillspyd

  • Egg i konvolutt: Slå et egg i en konvolutt, lim den igjen og tre den på en pinne. Hold over glør til egget er stekt - pass på at du holder den nærme nok, ellers vil egget væte opp konvolutten, men ikke så nærme at konvolutten tar fyr...
  • Pinnebrød: Bland 500g mel (gjerne grovt), med 2ts bakepulver og 1ts salt (bruk også 5ss sukker hvis du vil ha søt deig). Bland 1dl matolje og 2dl vann, og spe i det tørre. Ta med i en boks. Tvinn tynne pølse som du surrer rundt pinnen. Stekes over glør til deigen slipper pinnen. Man kan også ha litt kanel i deigen, eller ha med litt syltetøy til å dyppe brødet i, for ekstra smak
  • Pølse i slåbrokk: Rull pinnebrøddeig rundt grillpølser og grill over glørne.
  • Baconpølse: Rull baconstrimler rundt grillpølser og grill over glørne. Kan gjøres til ostebaconpølse ved å skjære et snitt i pølse og legge en skive ost i før man surrer bacon rundt.  
  • Grillspyd: Kutt grønnsaker (sopp, paprika, maiskolber), ost og kjøtt i biter og ta med i en boks. Lag grillspydpå tuppen av en spikkepinne og spis rett fra pinnen. Snadder! Unngå rått kjøtt eller ha dette i en egen boks før du skal lage spydene, ellers kan det utvikle seg ugreie bakterier
  • Osterullader: Skjær jalsbergost i små terninger, rull dem inn i en skive skinke. Tre disse inn på en gaffelgren og stek dem i glørne.

I folie

  • Lag doble ostesmørbrød med det du liker best. Smør et folieark med smør og pakk inn ostesmørbrød. Stek dem i bålglørne ca 5-10 minutter.
  • Kokt egg: Egg kan kokes i en uthulet sitron, potet, liten nepe, appelsin, løk eller tomat. Skjær av toppen, hul ut og hell egg oppi. Sett lokket på, pakk inn i folie og stek i glørne 8-10 min.
  • Bakt foliepakke: Kutt grønnsaker (sopp, paprika, maiskolber), ost og kjøtt eller fisk i biter og ta med i en boks. Pakkes inn i et dobbelt lag med folie folie og stek i glørne 10-15 minutter. Unngå rått kjøtt eller ha dette i en egen boks, ellers kan det utvikle seg ugreie bakterier.  Engelsk morgenmat:Et stykke bacon rulles rundt en sviske. Rullen festes med en tannstikker som stikkes igjennom. Pakkes i folie og stekes i ca 5 min.

Annet

  • Speiderpopcorn: Du trenger to dørslag, en passende tykk pinne og ståltråd eller sterk hyssing/sisal, samt popcorn, olje og salt. Hell popcorn og litt olje i et av dørslagene, surr det andre dørslaget over så de to former en kule, og fest dem til pinnen. Hold dørslagene over glør til popcornet har poppet, og salt etter smak. 
  • Ta med en boks suppe/sodd (eller annen ferdigmat på hermetikk). Ta av papiret/plasten rundt boksen. Bruk kniv til å stikke fire-fem hull i toppen av den, og sett den rett i bålglørne. Maten er klar når det koker i boksen.
  • Mulepose: Bland nøtter, rosiner og tørket frukt du liker i en pose. Du kan også ha i f.eks. popcorn, honnicorn eller sjokolade. Du bestemmer selv hva og hvor mye av hvert. Godt å ha med når man skal gå langt! 
  • Kok te på friske skudd av gran og furu, eller av blader av tyttebær, blåbær, bringebær, lyngblomster, rognebær og einebær. Hvis teen lages om sommeren, kan du også ta med friske bær

Noen av oppskriftene er hentet fra “Kokebok for mat på bål” av Fritz Utz og Katalin Nagy, andre er gode, gamle speideroppskrifter.