BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU 

 1. Finn ut hvilken type mat dere har lyst til å lage. Lenger nede på siden finner dere flere forslag til bålmat.
 2. Få tak i ingrediensene dere trenger og følg oppskriften til maten dere skal lage. 
 3. Velg ut et en egnet båltype til den maten dere skal lage. Her kan dere lese om ulike båltyper.
 4. Fyr opp og vent på glør.
 5. Lag maten og nyt. 
   

Mat på pinne/grillspyd

Pølse i slåbrokk
Rull pinnebrøddeig rundt grillpølser og grill over glørne.

Baconpølse
Rull baconstrimler rundt grillpølser og grill over glørne. Dere får ostebaconpølse ved å skjære et snitt i pølsen og legge en skive ost inni før dere surrer bacon rundt.

Pinnebrød
Bland 500g mel (gjerne grovt), med 2ts bakepulver og 1ts salt (bruk også 5ss sukker hvis du vil ha søt deig). Bland 1dl matolje og 2dl vann, og spe i det tørre. Ta med i en boks. Tvinn tynne pølse som du surrer rundt pinnen. Stekes over glør til deigen slipper pinnen. Her finner dere flere oppskrifter på forskjellige typer pinnebrød.

 

Grillspyd
Kutt grønnsaker (sopp, paprika, maiskolber), ost og kjøtt i biter og ta med i en boks. Lag grillspyd på tuppen av en spikkepinne og spis rett fra pinnen. Snadder! Unngå rått kjøtt eller ha det i en egen boks før du skal lage spydene, ellers kan det utvikle seg ugreie bakterier

Osterullader
Skjær jarlsbergost i små terninger, rull dem inn i en skive skinke. Tre dem inn på en gaffelgren og stek dem i glørne.

Egg i konvolutt 
Slå et egg i en konvolutt, lim den igjen og tre den på en pinne. Hold over glør til egget er stekt - pass på at du holder den nærme nok, ellers vil egget væte opp konvolutten, men ikke så nærme at konvolutten tar fyr.

Annen mat

Mulepose
Bland nøtter, rosiner og tørket frukt og andre ting du liker, i en pose. Du bestemmer selv hva og hvor mye av hvert. Blandingen er fin å ha med på langtur.

Speiderpopcorn
Du trenger to dørslag, en passe tykk pinne og ståltråd eller sterk hyssing/sisal, samt popcorn, olje og salt. Hell popcorn og litt olje i et av dørslagene, surr det andre dørslaget over sånn de to former en kule, og fest dem til pinnen. Hold dørslagene over glør til popcornet har poppet. Ha på salt etter smak. 

Ferdigmat på hermetikk
Ta av lappen rundt en bok med hermetikkmat. Stikk fire-fem hull i toppen av boksen, og sett den rett i bålglørne. Maten er klar når det koker i boksen.

Te
Kok te på friske skudd av gran og furu, eller av blader av tyttebær, blåbær, bringebær, lyngblomster, rognebær og einebær. Hvis du lager te om sommeren, kan du også ta med friske bær

Mat i folie

Doble ostesmørbrød
Lag ostesmørbrød med det du liker best. Smør et folieark med smør og pakk inn ostesmørbrødet. Stek dem i bålglørne ca 5-10 minutter.

Kokt egg
Egg kan kokes i en uthulet sitron, potet, liten nepe, appelsin, løk eller tomat. Skjær av toppen, hul ut og hell egg oppi. Sett lokket på, pakk inn i folie og stek i glørne 8-10 min.

Bakt foliepakke
Kutt grønnsaker, ost og kjøtt eller fisk i biter og ta med i en boks. Pakk det inn i et dobbelt lag med folie og stek i glørne i 10-15 minutter. 

Sjokoladebanan
Dette er en ordentlig god og klissete speider-dessert. Ta en banan og lag et snitt på langs. Press sjokoladebiter inn i snittet. Rull bananen inn i folie og legg den forsiktig inn i glørne. Stek i noen minutter.

Engelsk morgenmat
Rull en strimmel bacon rundt en sviske. Dest rullen ved å stikke en tannstikker gjennom svisken. Pakk den i folie og stek i ca 5 min.

Dere finner flere forslag til matretter hvis dere huker av 'mat' i søket på aktivitetsbanken.

Noen av oppskriftene er hentet fra “Kokebok for mat på bål” av Fritz Utz og Katalin Nagy, andre er gode, gamle speideroppskrifter.

 

Mat i gryte på bål

Det er ulike måter å bruke bål til å koke opp mat i gryter. Her er en illustrasjon av en måte å gjøre det på.

   

UTSTYR

 • Ved
 • Fyrstikker og opptenning
 • Ingredienser til retten dere vil lage
 • Gryte, folie, spikkekniv, grillspyd, dørslag, avhengig av hva dere skal lage.