BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

ANDAKT

av Hanne Marie I. Pedersen-Eriksen 

Vi mennesker er alle forskjellige – heldigvis! Hvis det ikke hadde vært sånn hadde verden fort blitt veldig kjedelig. Vi tenker, føler og oppfører oss ulikt, og vi trenger forskjellige ting. Noen ganger fører det til at vi ser på andre som litt annerledes, eller at vi blir oppfattet som annerledes selv. I Bibelen finnes det flere historier om mennesker som er litt annerledes enn de rundt seg. 

I den aller første boka i Bibelen, finner vi historien om 17 år gamle Josef. Han var yngst i en stor søskenflokk. Josef var annerledes enn brødrene sine, og ville heller tyde drømmer enn å jobbe på marken. Han drømte om å bli en leder for folket sitt. Faren Jakob elsket Josef høyere enn de andre sønnene sine, så han gav Josef en vakker, fargerik kjole. En slik kjole var det vanligvis prinsesser som gikk med, og det var i hvert fall ikke vanlig blant gutter eller menn. Men Josef elsket den fargerike kjolen og var svært stolt av den. 

Misunnelige brødre

Brødrene var veldig misunnelige på Josef, og de forsto ikke hvorfor han måtte være så annerledes. Egentlig ville de drepe ham, men en av brødrene, Ruben, ba dem om å spare livet hans. Derfor solgte brødrene Josef som slave til egypterne i stedet. Men Josef hadde et stort talent for drømmetyding, og hjalp den egyptiske faraoen med å lede landet gjennom både gode og onde år. Derfor ble Josef en betydningsfull leder i Egypt. Da han etter mange år møtte brødrene sine igjen som en fri og maktfull mann, ble brødrene redde for at Josef skulle straffe dem for at de solgte han som slave. Men Josef valgte å tilgi brødrene sine i stedet for å ta hevn.

Fortellingen om Josef snakker sant om hvor vanskelig det kan være å være annerledes. Samtidig er det en fortelling om at annerledeshet er en styrke! Ved å være forskjellige kan vi bidra på ulike måter. Gud har skapt alle mennesker forskjellig, og vil at vi skal kunne leve i frihet til å være den vi er. 

Vi takker og ber

  • Vi takker for at vi er forskjellige og får lov til å være forskjellige.
  • Vi ber for alle som føler at det er dumt å være annerledes.
  • Vi ber for at alle skal føle seg velkomne i speidergruppa vår og at alle skal kunne være seg selv.