Formålet med et åpent speidermøte er å gi potensielle speidere et innblikk i hva speideren er, og la dem bli kjent med de andre i gruppen. Et åpent møte er et fint lavterskel arrangement hvor speiderne dine kan ta med seg en venn eller to, eller et møte der dere kan invitere nabolaget som en del av en rekrutteringskampanje.

Møtet kan enten gjennomføres som en postløype hvor speiderne går fra post til post, eller at alle aktivitetene kjøres hele møtet, og speiderne selv velger hva de vil gå til når. Bare husk at det må være aktiviteter som er enkle å lære seg, og at dere har nok speidere/ledere som kan instruere.

ÅPNING 

Begynn med å samle alle de fremmøtte. Introduser lederne og fortell hvilke aktiviteter dere skal gjøre i dag. Husk å forklare ord og utrykk som kanskje er ukjent for en som ikke har vært med på et speidermøte tidligere.

ANDAKT

Jesus tar imot barna, Mark 10,13-16
Andaktsboka for oppdagere og stifinnere s 26.

AKTIVITET 1 - POSTLØYPE

Om du velger rundt fire aktiviteter fra denne listen har du et godt tilbud, men dere kan også velge flere, eller helt andre aktiviteter om dere ønsker det. Du finner forklaring og utstyrsliste til aktivitetene ved å trykke på linkene. 

AKTIVITET 2 - BÅLKOS

Dersom deres åpne møte arrangeres utenfor bålforbudet er det fint å samles rundt bålet for litt bålkos. Aktiviteten kan benyttes som en læringsaktivitet, hvor dere viser frem hvordan man tenner opp et bål, eller lederne kan gjøre klart bålet mens speiderne tar postløypen. Ta gjerne med noe godt å spise, som kan tilberedes på bålet. 

Utstyr: Fyrstikker, kniv, avispapir, lysestumper, sag, øks, ved

Her finner du flere forslag til mat som kan lages på bål.

LEK - FORSLAG TIL LEKER

Gjennomfør gjerne én eller flere leker. Her finner du forslag til noen morsomme og enkle leker som krever lite utstyr. 

Utstyr: Tau, ball, flasker, ballonger, tusj

AVSLUTNING

Samle alle igjen. Takk for at de kom, del ut lapp med kontaktinformasjon og informer om når det neste møtet er. Syng speiderbønn. 

TIPS TIL GJENNOMFØRING

 • Vær et sted som er enkelt å finne frem til.
 • Heng opp plakater, banner og lignende.
 • Ta godt i mot alle som kommer. Det kan gjerne være en speider eller leder som har ansvaret for å møte alle i døra eller på parkeringsplassen.
 • Del ut gjesteskjerf om dere har dette. Gjesteskjerf  kjøpes i speiderbutikken.
 • Ha en liste som de besøkende kan skrive seg opp på for mer informasjon. 
 • Bestill informasjonsmateriell fra forbundskontoret eller lag eget som de besøkende kan ta med seg hjem.
 • Sett speiderpreget! Ved å sette opp telt, en gapahuk eller pionere et lite bord i forkant har dere noe å vise frem og snakke om. 
 • Få med hele gruppen. Ved å invitere speidere og ledere i flere aldre får gruppen vist frem det flotte miljøet, og dere vil få flere som kan hjelpe til med aktivitetene.
 • Møt opp i god tid slik at alt er ferdig før deltagerne kommer.
 • Tenk igjennom sannsynlige spørsmål på forhånd. Ting som møtetider, pris, antall plasser i gruppen og lignende bør man kunne gi svar på mens man er der.
 • Snakk med de foresatte. Et åpent speidermøte kan gi nye speidere, og nye ledere.
 • Følg opp de som viser interesse. Send en epost eller ring noen dager etter det åpne møtet.
 • Finansiering: Gruppen kan søke opp til 5000,- i Frifondstøtte til veksttiltak. Les mer her.
   

Foto: Helene Moe Slinning