Hvis det brenner

De tre viktigste tingene du må huske på hvis du skulle havne oppi eller oppdage en brann er å "Redde, varsle, slukke". 

  • Redde - Si ifra til alle som er i bygget at det brenner. Hjelp hverandre ut til en bestemt møteplass. Sjekk at alle har kommet seg ut. 
  • Varsle - Ring 1-1-0 og varsle brannvesenet så fort som mulig. Hold linja til brannvesenet sier du kan legge på. Ta imot brannvesenet når de kommer og gi beskjed med en gang hvis det er mennesker igjen inne i bygget. Overlat å redde eventuelle kjæledyr og personlige eiendeler til brannvesenet.
  • Slokke - Hvis brannen fortsatt er liten, kan du prøve å slokke den med brannslukningsapparat, brannteppe eller en husbrannslange. Du kan begrense brannen ved å lukke vinduer og dører før du går ut.

Hvilken rekkefølge du skal gjennomføre punktene i vil variere fra brann til brann. Du må selv vurdere hvilken rekkefølge som er mest hensiktsmessig når du er i situasjonen.

Gå ut eller bli værende?

Det er farlig å være inne i et brennende hus, både på grunn av varmen, flammene og den giftige røyken. Det er viktig å huske på at du ikke skal sette eget liv i fare for å redde andre. Hvis du kommer deg ut kan du gi viktig informasjon til brannvesenet, for eksempel om hvor personer inne i bygget er.

Ofte kan det være tryggere å bli værende der du er og vente på brannvesenet, enn å prøve å komme deg ut gjennom røyktlagte nødutganger. Hvis det er mye røyk i huset er det viktig å holde deg nede langs gulvet fordi røyken stiger. Hvis det er røyk i gangen, er det ofte bedre å bli i leiligheten, i et annet rom hvor du kan lukke døra, eller på balkongen, til brannvesenet kommer og kan hjelpe deg ut. 

Når du ringer 1-1-0 vil de kunne fortelle deg hva som er best å gjøre.  

Hjelpe andre ut

Personer som har mistet bevisstheten på grunn av røyken trenger hjelp til å komme seg ut. Legg den bevisstløse personen i stabilt sideleie hvis dere har fått beskjed om å vente der dere er til brannvesenet kommer. 

Hvis dere skal ut av huset er det flere måter å hjelpe bevisstløse personer på, for eksempel brannmannsløft. Brannmannsløft er en løfteteknikk hvor du legger den bevisstløse personen over skuldrene. Sett deg ned ved siden av personen med en fot i gulvet, og kneet nærmest personen i gulven. Løft personens overkropp på tvers over skuldrene dine sånn at du har en skulder i lysken og en skulder i armhulen til den bevisstløse personen. Hold en arm mellom personens ben og hold i personens arm. Nå kan du reise deg fra gulvet og du har en arm ledig. 

Hvis brannmannsløft blir for tungt, kan du slepe personen langs gulvet. Da tar du tak under armene på personen sånn at hen har ryggen mot beina dine. Nå kan du gå baklengs og slepe personen etter deg. Hvis dere er to personer, kan en av dere ta tak under armene til den bevisstløse og den andre ta tak i beina. Løft opp og gå ut. 

Hvis det er mye røyk i bygget, må dere krype langs gulvet. Da kan du feste håndleddene til den bevisstløse personen sammen, for eksempel ved å knyte sammen ermene på personens genser. Nå kan du krype på alle fire og slepe personen med deg ved å dra i håndleddene. 

Brannøvelse

Alt du øver på, blir lettere å gjennomføre hvis det oppstår en nødsituasjon. Derfor kan være lurt å gjennomføre brannøvelser hjemme.

Gå en runde og sjekk ut hvor det er slukkemidler som brannteppe, brannslukningsapparat og husbrannslange. Finn ulike rømningsveier og øv på å bruke dem. Hvis du vet hvordan du skal komme deg ut fra kjelleren eller andre etasje, blir det enklere i en nødssituasjon. Test ut brannstiger, branntau og å åpne vinduer.

I tillegg er det lurt å bestemme et møtested som dere skal bruke hvis det begynner å brenne. Da er det enklere å finne ut om alle har kommet seg ut eller om noen er igjen inne.