Aktivitetsmerke: Matauk ekspert
Det finnes mange ting vi kan spise og lage mat av i naturen. Sank fra naturen, bruk foredlingsteknikker og lag mat av det dere finner.
- Vandrere (10-15 år)
- Lang (90-180 min),
- Heldags
- Mat,
- Naturkjennskap
BESKRIVELSE AV MERKET
Her finner dere kravene for å ta aktivitetsmerket. Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
DETTE BØR DERE GJØRE
- Kjenn igjen og plukk minimum 20 ville nyttevekster, for eksempel urter, bær, blomster til matlaging og sopp.
- Lag et måltid med forrett, hovedrett og dessert der alle hovedingrediensene er funnet i naturen.
- Dra på fisketur, og tilbered og spis fangsten underveis.
- Plukk til sammen minimum ti liter med vill bær og foredle dem på en hensiktsmessig måte.
- Lag en rett med honning i eller besøk en birøkter og smak på fersk honning.
DETTE KAN DERE GJØRE
I tillegg kan dere gjøre minst tre av kravene under.
- Lag en røykovn og røyk fisk eller kjøtt.
- Finn minimum tre medisinske planter og finn ut hva de kan brukes til.
- Tørk fisk.
- Dra på overnattingstur i minimum 36 timer og spis kun mat dere finner i naturen.
- Lag matretter, syltetøy eller saft av minimum fem ulike nyttevekster.
- Foredle bær, sopp, grønnsaker og/eller fisk på minimum 5 ulike måter.
- Kok grøt av lav.
- Sank urter og lag urtesalt eller urtesmør.
Aktivitetsmerket kan kjøpes i Speiderbutikken.
Dette merket er en del av sølvgraden i gradsprogrammet.