Aktivitetsmerke: Matauk ekspert
Det finnes mange ting vi kan spise og lage mat av i naturen. Sank fra naturen, bruk foredlingsteknikker og lag mat av det dere finner.
            - Vandrere (10-15 år)
 
- Lang (90-180 min),
 - Heldags
 
- Mat,
 - Naturkjennskap
 
BESKRIVELSE AV MERKET
Her finner dere kravene for å ta aktivitetsmerket. Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
DETTE BØR DERE GJØRE
- Kjenn igjen og plukk minimum 20 ville nyttevekster, for eksempel urter, bær, blomster til matlaging og sopp.
 - Lag et måltid med forrett, hovedrett og dessert der alle hovedingrediensene er funnet i naturen.
 - Dra på fisketur, og tilbered og spis fangsten underveis.
 - Plukk til sammen minimum ti liter med vill bær og foredle dem på en hensiktsmessig måte.
 - Lag en rett med honning i eller besøk en birøkter og smak på fersk honning.  
 
DETTE KAN DERE GJØRE
I tillegg kan dere gjøre minst tre av kravene under.
- Lag en røykovn og røyk fisk eller kjøtt.
 - Finn minimum tre medisinske planter og finn ut hva de kan brukes til.
 - Tørk fisk.
 - Dra på overnattingstur i minimum 36 timer og spis kun mat dere finner i naturen.
 - Lag matretter, syltetøy eller saft av minimum fem ulike nyttevekster.
 - Foredle bær, sopp, grønnsaker og/eller fisk på minimum 5 ulike måter.
 - Kok grøt av lav.
 - Sank urter og lag urtesalt eller urtesmør.