SLIK GJØR DU

  1. Bland alt det tørre sammen. 
  2. Hell i vann og bland til en tykk deig. 
  3. Putt den i en boks eller pose hvis du skal ta den med deg. 
  4. Ta en klump med deig og lag en pølse. Surr deigen rundt en pinne og grill på glør over bålet. 
  5. Brødet er ferdig grillet når det løsner fra pinnen.


 

Lunsj-pinnebrød

Pizzasnurr

Gjør som forklart over, men smør deigen med tomatpurre eller ketchup, og dryss over oppkuttet skinke og revet ost. Krydre med pizzakrydder. Rull sammen fra langsiden, snurr rundt pinnen og stek.

Pølse i slåbrokk

Stek en grillpølse over glørne. Når pølsa er ferdig stekt så tvinner du et tynt lag med pinnebrød rundt grillpølsa. Den skal nå stekes igjen over glørne. Ikke bruk for mye deig, men mye tålmodighet og glør. Litt ekstra mel til hendene er lurt.

Med rosmarin og olivenolje

Vend remsen i hakket rosmarin før den stekes. Pensle på en god olivenolje mot slutten av steketiden.

Fylt med ost og skinke

Klem deigen flat, legg på ost og skinke, brett deigen over seg selv slik at du får en strimmel som kan surres rundt pinnen. Også her er det godt å pensle med olje (eller smør) mot slutten av stekingen.

Pinne-nan-ish

Lag oppskriften med yoghurt. Smelt smør og tilsett sjalottløk, korianderfrø, spisskummen, ingefær, nellik eller krydder etter smak. Sil smøret og pensle det over pinnebrødet mot slutten.
Spises gjerne med en yoghurtdip.

Dessert-pinnebrød

Skolebolle-pinnebrød

Smør deigen med vaniljekrem. Dryss over litt kokos før dere ruller sammen, eller rull pinnebrødet i melisglasur og kokos når det er ferdig stekt. Best resultat får dere om dere velger en krem som lages fra pulver og kokes opp med litt under halvparten av væsken som er oppgitt til vaniljesaus.

Kanelsnurr-pinnebrød

 Smør deigen med smør. Dryss over sukker og kanel. Rull sammen fra langsiden. Det blir da en lang pølse som dere kan snurre rundt pinnen som et vanlig pinnebrød. Vil dere gjøre det ekstra fint kan dere pensle over melisglasur når pinnebrødet er ferdig. Bruk cirka 100 gram melis og en spiseskje vann. Ta i litt og litt vann og rør godt før dere tilsetter mer. Glasuren blir lett for rennende.

Dessert

Grill pinnebrødet ferdig. Ta det av pinnen og fyll hullet med syltetøy eller smør og sukker før dere nyter desserten.

Tips og triks for bedre pinnebrød

  • En våtere deig gir et luftigere og mer velsmakende resultat.
  • La deigen modne lenge, gjerne natten over eller hele dagen.
  • Etterhev etter at den er surret på pinnen.
  • Pensle fettet utenpå istedet for å ha det i deigen.
  • Server med noe godt til (spekemat, en god ost, pate)
  • Stek ved høy varme, men roter så brødet ikke blir svidd.
  • Bruker du 0-mel vil resultatet bli enda bedre.

NB: Hvis du lager deigen ute i skogen kan det være lurt å bruke bakepulver i stedet for gjær, da gjær trenger lenger tid på å heve. 

Deler av teksten er hentet fra Aftenposten A-magasiner, skrevet av matskribent Henrik J. Henriksen.
 

UTSTYR

Grunndeig:

  • 6 kopper hvetemel
  • 3-4 ts tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3 - 3,5 kopp vann (erstatt halvparten med yoghurt naturell for en nan-aktig smak)
  • 2,5 kopp vann

 Søt deig:

  • 6 kopper hvetemel
  • 3-4 ts tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3/4 kopp sukker
  • 3/4 kopp mykt smør
  • 2 - 2,5 kopp melk

Annet:

  • Pinne til å steke pinnebrødet på
  • Spikkekniv
  • Bål med glør
  • Ønsket tilbehør og fyll