Grunnen til at vi renser sår er for å unngå infeksjoner. Infeksjoner er kroppens forsvarsmekanisme mot rusk og bakterier. Infeksjoner er ubehagelige, gjør at sår bruker lenger tid på å gro og kan gjøre deg syk dersom infeksjonen går inn i blodet. Store, åpne sår skal alltid sjekkes av lege, mindre sår kan vi rense selv.

Når vi renser et sår ønsker vi å få alt av rusk og bakterier ut av såret. Et sår som blør friskt renser seg selv, men ved skrubbsår eller kutt som blør lite må vi rense selv. 

Du kan bruke sårrensevann fra et førstehjelpsskrin eller vanlig vann fra springen. Fukt en steril kompress og tørk rusk ut av såret. Ikke bruk bomull, denne legger igjen bomullsfibre i såret og også disse kan være årsak til infeksjoner. Har du kutt som går på skrå inn under huden kan du bruke en pinsett eller en nål til å pirke ut rusk som sitter lengst inne i kuttet.

Ved skrubbsår kan det være lurt å skylle rusk ut av såret fremfor å forsøke å tørke det vekk. Du kan bruke en dusj eller fylle lunket vann i en drikkeflaske med tut. 

Det kan være smertefullt å rense sår, men resultatet om du ikke gjør det kan være mye verre!