Grunnen til at vi renser sår er for å unngå infeksjoner. Store, åpne sår skal alltid sjekkes av lege, mindre sår kan vi rense selv.

Vask hendene dine. Bruk såpe og vann, eller antibakteriell gele eller våtservietter. Etter håndvask kan du rense sår på deg selv eller andre. Når vi renser et sår ønsker vi å få alt av rusk og bakterier ut av såret. Et sår som blør friskt renser seg selv, men ved skrubbsår eller kutt som blør lite må vi rense selv. 

Du kan bruke sårrensevann fra et førstehjelpsskrin eller vanlig vann fra springen. Fukt en steril kompress og tørk rusk ut av såret. Ikke bruk bomull, denne legger igjen bomullsfibre i såret og også disse kan være årsak til infeksjoner. Har du kutt som går på skrå inn under huden kan du bruke en pinsett eller en nål til å pirke ut rusk som sitter lengst inne i kuttet.

Ved skrubbsår kan det være lurt å skylle rusk ut av såret fremfor å forsøke å tørke det vekk. Du kan bruke en dusj eller fylle lunket vann i en drikkeflaske med tut. 

Dekk til såret med plaster for å hindre rusk og bakterier fra å komme inn i såret igjen. Ved grunne sår med stor overflate kan en dekkbandasje brukes i stedet for plaster.

Det kan være smertefullt å rense sår, men resultatet om du ikke gjør det kan være mye verre!


Praktisk øvelse

Utstyr: Førstehjelpsskrin, rød tusj og ulike typer plaster

Gå først gjennom teorien, og la så speiderene gjøre seg kjent med det utstyret man trenger for å rense et sår og sette på plaster. La speiderne få kjennskap til ulike typer plaster, som er til ulik bruk. To og to speidere jobber sammen. Hver speider bruker tusj til å tegne små sår og kutt på fingre, i håndflate og på knær. De må så finne plaster som har stor nok sårpute til å dekke det påtegnede såret. Det er derfor viktig at sårene er realistiske i størrelse.