Flåttbitt 

Flått er en blodsugende midd som biter seg fast i huden. Hvis du ikke fjerner den vil den sitte der til den er ferdig med å suge blod, og faller av. Flåttbitt er helt smertefrie. Det betyr at det kan gå lang tid fra flåtten biter seg fast til du merker det.

Flåtten biter seg gjerne fast i varme områder med tynn hud, for eksempel under armene og i lysken. Når du går tur i områder med mye flått kan det være lurt å se over kroppen og lete etter flåttbitt om kvelden. 

Bærere av sykdommer

Flått kan være bærere av ulike sykdommer, for eksempel borreliose. Jo fortere du fjerner en flått etter den har bitt seg fast, jo lavere er sannsynligheten for å bli smittet. Det er likevel vikitg å følge med bittstedet etter at flåtten er fjernet. 

Hvis huden rundt bittet blir rødt eller du får en rød ring rundt bittstedet må du dra til legen. Det kan bli rødt flere dager etter at flåtten ble fjernet. Derfor bør du holde øye med bittet i minimum en uke etter at flåtten ble fjernet. 

Fjerne flått

Det kan være fint å bruke en flåttpinsett til å fjerne flått med. Du kan også bruke en vanlig pinsett eller fingrene. Knip tak i flåtten så langt ned mot huden du klarer og vri den mot klokka til den slipper. Sjekk at du får med hele flåtten og at det ikke sitter noe igjen i huden.