Vi trenger oksygen for å leve. Oksygen får vi ved å trekke luft inn gjennom munn eller nese og ned i lungene. Veien denne luften går gjennom halsen kaller vi luftveien. Om denne blir blokkert vil det ikke ta mange minuttene før kroppen bruker opp oksygenen som finnes i blodet og tilførselen av oksygen til hjernen stopper. Dette kan føre til hjerneskader og i verste fall vil man miste livet.

Luftveien kan blokkeres dersom en person setter noe i halsen. Det første vi kan gjøre er å se i personens munn om vi kan få tak i fremmedlegemeet og dra det ut. Dersom dette ikke er mulig har vi tre teknikker for å få fjernet dette fra halsen.

Hoste: Ofte vil en person med et fremmedlegeme som blokkerer for luftveiene hoste automatisk. Følg med og oppmuntre til å fortsette med dette. Ikke dunk på ryggen hvis personen hoster. I mange tilfeller vil personen selv klare å hoste dette opp av halsen.

Ryggslag: Om personen ikke hoster kan vi få gjenstanden vekk ved å lene personen litt fremover. Små barn kan du legge over fanget, større barn og voksen kan du lene over den ene armen din. Bruk den andre hånden til å slå fem raske, kraftige slag midt mellom skulderbladene. 

Bukstøt: Dersom du ikke får gjenstanden ut med ryggslag, still deg bak personen og legg armene dine rundt magen hans/hennes. Knytt neven din og bøy tommelen slik at leddet lager en spiss. Denne setter du inn i magen på personen ca fire fingre over navlen. Legg den andre hånden din over denne og bruk begge armene til å trykke raskt og hardt inn og opp fem ganger.

Veksle mellom ryggslag og bukstøt til du enten får gjenstanden ut av halsen, eller til personen besvimer av luftmangel. Dersom personen besvimer, ring 113 og sett i gang med hjerte- lungeredning.

Praktisk øvelse

For å sjekke effekten av hosting, ta en slurk vann i munnen og host mens du svelger. Det er ikke mulig å svelge mens man hoster, og det du holder på å svelge kommer opp igjen. 

For å føle på hva bukstøt gjør: (ikke gjør dette hardt, det er veldig ubehagelig!) Bøy tommelen slik at leddet blir spisst. Plasser knytteneven like over navelen. Støt forsiktig inn og oppover i magen. Dere kan også gå to og to sammen og prøve forsiktig på hverandre.