Hjerte- lungeredning (HRL) er livreddende førstehjelp og utføres på personer som er så skadet at de ikke kan puste selv.

Om en person er bevisstløs er det flere ting man skal gjøre før man setter i gang med hjerte- lungeredning. Skaff deg først oversikt over skadestedet og forsikre deg om at du ikke utsetter deg selv for stor fare ved å hjelpe. Sørg for at personen har frie luftveier ved å vippe hodet litt bakover. Kjenn etter om personen puster. Ved svak pust kan dette være vanskelig å se, du kan lene øyet ned mot personens munn eller nese da øyet er sensitivt og vil merke også svært svak pust. 

Dersom personen ikke puster må du finne ut om det finnes puls. Dette gjør du ved å presse pekefinger og langefinger foran på siden av halsen i høyde med strupehodet. Det kan også her være vanskelig å kjenne dersom pulsen er svak. Sjekk for blokkering i luftveiene som f.eks et fremmedlegeme i munnen, se etter og se om du kan få det ut. Om du ikke klarer, sett i gang munn-til-munn-metoden. 

Slik gjør du HRL:


Kompresjoner:
Begynn med 30 kompresjoner midt på brystet, mellom brystvortene.Sitt på kne tett inntil pasienten og bruk
strake armer. Du skal presse hardt ned og gjennomføre nesten to kompresjoner i sekundet, eller omtrent 100 i minuttet. Brystkassen skal presses 1/3 ned av brystkassens høyde

Innblåsning:
Løft pasientens hake, slik at munnen åpnes og klem neseborene hans/hennes sammen. Legg din
munn over pasientens og blås luft inn i 1 sekund. Følg med på pasientens brystkasse mens du blåser. Se om
den hever seg. Du skal kun gjøre 2 innblåsninger før du fortsetter med kompresjoner. Fortsett med dette til
ambulansen komme

Dersom man er flere på skadestedet begynner noen med hjerte- lungeredning mens noen ringer 113. Dersom man er alene, ring 113 med en gang.

Det er tungt å holde på med hjerte- lungeredning og det skal utføres helt til medisinsk personell tar over. Er man flere på et skadested kan man dele på oppgaven ved at en utfører kompresjoner og en innblåsninger. Det kan være lurt å bytte på hvem som gjør hva etter hvert da kompresjoner er det tyngste arbeidet. Det er utrolig hva man orker når man må!

Dersom personen som er bevisstløs på grunn av kvelning skal man starte prosessen men fem innblåsninger da skaden skyldes oksygenmangel og ikke hjertestans. Deretter fortsetter man som vanlig med 30-2-30-2.

Det er mange ting å huske på, og kanskje er man redd for å gjøre noe feil. Husk på at det du gjør er å forsøke å redde noens liv, og at alt du gjør er bedre enn å ikke gjøre noen ting! Gjør så godt du kan, og ikke tenk på om du husker akkurat hvor mange, hvor lenge eller hvor hardt. Det er lite man kan gjøre feil, og bare noe riktig kan bety forskjellen på liv og død.

Praktisk øvelse

Utstyr: Anne-dukker

La speiderne gå sammen i grupper på to til tre. Fortell dem hva som skal gjøres før de går i gang:
Speider A er skadet og ligger bevisstløs på bakken. Speider B er den første som kommer til for å hjelpe og
utfører punkt 1-2 på det blå førstehjelpskortet. Han/hun skjønner at Speider A er bevisstløs, og har unormal
pust og puls. Speider B roper på hjelp. Dersom noen kommer når man roper på hjelp, skal en ringe
nødnummeret og en gå i gang med HLR. Speider B gjør klar for å gjennomføre HLR, og viser at han/hun vet hvordan dette skal gjøres. Man bytter roller etterpå.Selve hjerte-lungeredningen skal man ikke utføre på hverandre.


VIKTIG: Denne øvelsen må man gjøre på Anne-dukker. Hør med din krets eller kontakt forbundskontoret for å finne ut hvor nærmeste utlånssett befinner seg, hvis dere vil bruke det til å arrangere øvelse.