Støttebandasjer

En stram støttebandasje kan brukes til å unngå hevelser, for å støtte et skadet leddbånd og tol å hindre nye skader. Pass på at bandasjen ikke blir så stram at blodtilførselen til for eksempel fingre, tær eller legg blir hindret.

Noen støttebandasjer er selvheftende, det vil si at lag nummer to fester seg til lag nummer en, men ikke til hud og hår, andre må festes med bandasjeklips eller sportstape.

Forstuinger på 1-2-3

  1. Undersøk skaden og finn ut om det er en forstuing.
  2. Hold skadestedet hevet og kjøl det ned.
  3. Sett på støttebandasje. 
     

Håndbandasje

Bandasje på hånd legges som vist over. Start ved håndleddet og følg pilenes retning opp over håndbaken, halvannen runde rundt knokene, og ned igjen over håndbaken sånn at bandasjen danner et kryss. Fortsett i en åttetallsbevegelse rundt håndleddet og knokene sånn at det danner et fiskebeinmønster. Bandasjen skal hele tiden dekke 2/av bandasjen under. Avslutt ved håndleddet og fest bandasjen med bandasjeklips.
 

Knebandasje

Bandasje på kneet legges som vist på illustrasjonen over. Start under kneet. Rull bandasjen rundt og rundt opp over kneet. Bandasjen skal hele tiden dekke 2/av bandasjen under. Pass på å ikke legge så stramt at blodtilførselen blir hindret. Fest bandasjen med klips over kneet. 
 

Ankelbandasje

Ankelbandasje legges som illustrasjonen viser. Start med å legge bandasjen rundt fotflaten og beveg deg oppver leggen. Bandasjen skal hele tiden dekke 2/av bandasjen under. Når du kommer til ankelen, skal du legge bandasjen i en åttetallsbevegelse rundt foten og ankelen sånn at du får et fiskebeinsmønster på toppen av foten. Pass på at bandsjen er stram nok til at den gir støtte og holdes oppe, men ikke så stram at den stopper blodtilførsel til tærne. Fest bandasjen med bandasjeklips eller sportstape på leggen.

 

Kontakt lege dersom hevelsen er kraftig eller om smerten ikke avtar i løpet av en uke. Om du er usikker på om skaden er brudd eller forstuing skal du behandle den som brudd. Hvis dere er usikkre på hva dere skal gjøre, kan dere ringe legevakt på 116 117 for råd. Hvis dere trenger akutt medisinsk hjelp, ring 113.