Hjerte- og lungeredning

Hjerte- og lungeredning, forkortet HLR, er en livreddende øvelse med hjertekompresjoner og innblåsinger. Vi kan utføre HLR når en har hjertestans.  

Når en person er slapp og ikke responderer på noen form for kontakt, tiltale eller smerte, er han eller hun bevisstløs. Da må vi sjekke etter puls og pust. Hvis personen ikke puster er sjansen stor for at han eller hun har hjertestans. Ved å utføre riktig hjerte- og lungeredning øker vi den bevistløse personen sine sjanser til å overleve.

Hjerte- og lungeredning på 1-2-3

  1. Sjekk bevissthet, puls og pust. Rop etter hjelp om nødvendig.
  2. Sørg for frie luftveier og ring 113, de vil veilede deg videre.
  3. Gjennomfør HLR med 30 kompresjoner og 2 innblåsninger til ambulansen kommer.
     

Hvordan utføre førstehjelp

Om vi kommer over en person som ser ut til å være bevissløs, er det noen ting vi bør gjøre før vi starter med HLR. 

  1. Få oversikt over skadestedet. Vi må passe på å ikke utsette oss selv for fare ved å hjelpe personen. 
  2. Bruk huskeregelen BLÅS:
    • B - bevissthet: er personen våken?
    • L - luftveier: har personen frie luftveier?
    • Å - åndedrett: puster personen? Har personen satt noe i halsen?
    • S - sirkulasjon: har personen blødende sår? 
  3. Hvis personen ikke puster må vi ringe 113. De vil holde linjen og veilede oss til hjelpen kommer. 
  4. Start HLR. Personen må ligge på ryggen på et hardt underlag for at vi skal kunne utføre riktig HLR. Hvis vi er flere personer kan vi starte punkt 3 og 4 samtidig. 

For å sjekke om personen puster, kan du legge øret mot personens munn og legge en hånd på personens brystkasse. Da kan du både høre etter puls og se om brystkassa beveger seg opp og ned.

Ved svak puls og pust kan det være vanskelig å se om personen puster. Da kan vi flytte øyet vårt nært personens nese eller munn og kjenne etter luft. Øyet er sensitivt for vnd og vil merke det bedre enn andre kroppsdeler
 


 

NB: Hvis personen er bevisstløs på grunn av kvelning, for eksempel ved en drukningsulykke, eller det er snakk om et barn, skal vi starte med fem innblåsninger fordi personen da mest sannsynlig er bevisstløs på grunn av oksygenmangel. Fortsett med vanlige 30 kompresjoner og 2 innblåsninger etterpå. 

Brystkompresjoner

Begynn hjerte- og lungeredningen med 30 brystkompresjoner ved å legge den ene hånden over den andre og lukke hendene sånn at fingrene flettes. Sett deg på kne inntil pasienten og bruk strake armer. Plasser håndbaken midt på brystet til personen, på høyde med brystvortene. Press hardt ned, omtrent 1/3 av brystkassens høyde, og gjennomfør to kompresjoner i sekunded. 

Innblåsninger

Løft haka til personen bakover sånn at munnen åpner seg. Klem neseborene sammen. Legg munnen din over personens munn og blås luft inn til du ser at brystkassen hever seg. Gjennomfør to kraftige innblåsninger før 30 nye brystkompresjoner.

Bruk munn til munn-maske om du har. Mange har slike masker som anheng på nøkkelring. 

Gjenta brystkompresjonene og innblåsningene til en fra ambulansen gir beskjed om at de tar over. Det er tungt å gutføre hjerte- og lungeredning. Hvis vi er flere personer, kan en person gi kompresjoner og en kan gi innblåsninger. Det er også lurt å bytte på å komprimere underveis. 
 

Utdypende forklaring

Ved hjertetsans slutter hjertet å pumpe blod rundt i kroppen. Det betyr at hjernen ikke lengre får oksygen. Hjerte- og lungeredning vil øke pasientens sjanse til å overleve til det dobbelte. Hjerte- og lungeredning må foregå kontinuerlig til en fra ambulansen overtar pasienten. Dere klarer nok ikke å starte hjertet igjen, men dere sikrer tilførsel av oksygen ved innblåsninger og sirkulasjon ved kompresjoner. Ambulansepersonellet har med seg elektrisk hjertestarter.

En elektrisk hjertestarter gir støt til hjertet for å få det til å slå igjen. Mange kjøpesentre og offentlige bygg har hjertestartere utplassert og de ansatte skal være opplært i å bruke dem. De er også utstyrt med taleveiledning som forteller deg skritt for skritt hvordan de skal brukes. Dersom det finnes en hjertestarter i området, bruk den. 

Øvelse gjør mester

Det kan virke som mange ting å huske på og vi kan være redde for å ikke gjøre alt riktig. Da er det vikrit å huske på at ved å gjennomføre HLR, kan vi være med på å redde noens liv! Om det ikke blir akkurat 30 brystkompresjoner, eller om takten er litt feil, er det mye bedre å gjøre no enn å gjøre ingenting. 

Ved å øve på hjerte- og lungeredning på Anne-dukker under trygge omstendigheter, blir det mindre skummelt om vi skulle havne i en situasjon hvor vi får bruk for HLR.
 

UTSTYR

  • Anne-dukker
  • Munn til munn-masker
  • Antibakterielle serevietter