Solforbrenning er hudens reaksjon på solstråling og UV-stråler. Det er en betennelsesaktig reaksjon der blodkarene i huden vides ut. Solforbrenning regnes som førstegradsforbrenning.

Huden som ikke har vært dekket av klær er blitt rød og varm. Det er synlig fargeskille mellom den huden som er brent og den huden som har vært tildekket. Hevelse, kløe og svie er også symptomer i tillegg til den røde, brente huden.
 

Hvordan utføre førstehjelp

Det beste du kan gjøre er å unngå å bli solbrent ved enten å dekke huden til med klær, solkrem eller være i skyggen. Dersom noen er blitt solbrent er det viktig å la huden få ett par dagers pause fra sola, ellers kan solforbrenningen bli enda verre. Du må også tilføre huden fuktighet og kjøle den ned. Bruk kjølende kremer og geler med f. eks. aloe vera. Er huden kraftig brent kan du kjøle den ned med våte tekstiler, som en våt klut eller en våt t-skjorte. Dersom det oppstår blemmer i huden anbefales det å oppsøke medisinsk hjelp
 

Å smøre seg med solkrem er det mest effektive du kan gjøre for å forhindre solbrenthet. Alle solkremer er merket med faktor. Denne forteller hvor mange ganger lenger vi kan være ute i solen uten å bli brent enn hvis man ikke har solkrem på. Ved en normal soldag i norden, kan du være 20 minutter uten å bli brent, hvis du har smurt deg med faktor 15, kan du være ute i solen i 15x20 minutter. For at solkremen skal virke best mulig må man bruke nok slik at man får et jevnt lag over hele huden. 
 

I sterk sol må man passe på huden så den ikke blir solbrent. Solbrent hud regnes som en 1. gradsforbrenning. Det kan føre til skader på huden og øker risikoen for hud- og føflekkreft.

Praktisk øvelse

Utstyr: Solkrem av forskjellige typer med ulik faktor. Speiderne kan ta med hjemmefra. Kjølende kremer og gele. 

La speiderne lese på flaskene/tubene og bli kjent med hva de forskjellige faktorene betyr. La dem foreslå hvilken krem de bør bruke til en tur på fjellet i påsken, eller om sommeren. Hvor ofte bør de smøre seg? Dette er også avhengig av hudtype og speiderne bør kjenne sitt eget behov og være kjent med at andre kan ha bruk for bedre eller mindre beskyttelse. La speiderne dele egne erfaringer om solforbrenning. Hvordan skjedde det? Hva gjorde de for å hjelpe den brente huden? Bruk faktorene og finn ut hvor lenge dere kan være i solen med de ulike solkremene. Husk at faktorene er veiledende, og det er viktig å smøre når du føler huden blir varm, selv om du ikke har vært så lenge i solen som du kunne være.