Det er mange ting man kan gjøre for å begrense skadene ved brannskader.

Det viktigste er å få kjølt ned det brente området. Hold det om mulig under rennende vann i omtrent 20 minutter eller til huden ikke lenger føles ubehagelig varm. Bruk så kaldt vann du klarer, men ikke så kaldt at du må ta det skadde området vekk fra vannet fordi det er ubehagelig kaldt. Ikke bruk is da dette kan føre til frostskader.

Det er også en fordel om man klarer å heve det skadde området. Dette reduserer sjansen for at det hovner opp.

Når det brente området er kjølt ned, ta av klær, smykker og klokker i nærheten av skaden. Dersom klær er brent fast i huden skal man ikke dra av denne da dette kan føre til ytterligere hudskader.

Dersom brannskaden har ført til blemmer skal man ikke ta hull på disse. De fungerer som beskyttelse og sjansen for infeksjoner øker om man stikker hull på dem.

​Ved overflatiske brannskader kan man smøre det brente området med kjølende eller smertelindrende krem

Solbrenthet kan behandles på samme måte som overflatiske brannskader. Kjøl ned den brente huden og smør gjerne med kjølende eller smertelindrende krem.

Praktisk øvelse

Hold hendene under kaldt, rennende vann. Hvordan kjennes det? Hvor lang tid tar det før det blir ubehagelig å holde hånden i det kalde vannet? Finn punktet der vannet er så kaldt som mulig samtidig som dere klarer å ha hånden værende der. Steng vannet etter en stund. Kjenn på hånden. Er den kjølt ned?