Oppskrift Syltetøy
Lag et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen. Rens bærene og vei de opp. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til. Harde bær, som f.eks. stikkelsbær, kan med fordel knuses. Når bærene er ferdig kokt, 8-10 min., tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.  Fyll straks over på rene og tette glass.

Gele
For å få en stiv gelé må vi bruke pektinrike bær. D.v.s. at de er rike på stivelse. Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Bær med lite syre kan tilsettes sitronsyre eller noen oppdelte eplekart. Pektinfattige bær kan blandes med pektinrike eller syrlige, lite modne epler. Eller man kan tilsette tykningmidler (syltepulver eller flytende pektin) som er å få kjøpt i butikken. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike sorter. Det er også endel pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.  Lag gelé av en blanding av forskjellige bærslag - også gjerne sammen med frukt.

Det er også viktig å være klar over at etter en regnfylt sommer, så kan bær bli mer vannholdige. Dette igjen kan bidra til at geleen noen ganger ikke vil stivne. Er du engstelig for det, så bruk ekstra pektin som du kjøper i butikken.