Desentralisert NM i speiding
- Vandrere
Basert på innspill fra kretsene har Prosjektgruppa for NM i speiding 2021 laget et forslag til hvordan NM i speiding kan gjennomføres desentralisert. Målet er å gjør det mulig å kåre en felles vinner av NM, gi speidere over hele landet en felles opplevelse og å kunne ta høyde for både de veldig varierende forutsetningene i kretsene og den uforutsigbare situasjonen.
NM 2021 gjennomføres 13. juni i form av en nasjonal finale, som gjennomføres kretsvis, med en påfølgende nasjonal superfinale som avgjør NM-vinneren.
Mer informasjon om gjennomføringen av NM i speiding 2021 kommer. Under følger den informasjonen som foreløpig foreligger.
Hva betyr det for kretsene å være med på et desentralisert NM?
Koronasituasjonen gjør det utfordrende å gjennomføre et vanlig, nasjonalt NM i speiding i 2021. Speidernes fellesorganisasjon har derfor besluttet å planlegge for et spennende, desentralisert arrangement. På denne måten får dere teste det nye NM-konseptet og skape lokal aktivitet.
En desentralisert gjennomføring innebærer at kretsene får et tilbud om å ta i bruk en felles, nasjonal oppgavepakke i forbindelse med gjennomføring av lokale kretskonkurranser. Oppgavepakken vil bestå av konkrete oppgavebeskrivelser, bedømmingskriterier og veiledninger for arrangør (kretser/regioner). Oppgavepakken skal utarbeides av en egen prosjektgruppe. Prosjektgruppen skal også bistå med veiledning av kretsene i forbindelse med den lokale gjennomføringen. Det er foreløpig ikke avklart hvorvidt oppgavepakken vil også inneholde fysisk oppgavemateriell.
Målet er at på denne måten kan kretsene få mulighet til å bli kjent med og prøve ut det nye programkonseptet utarbeidet av prosjektgruppen for evaluering av NM i speiding.
Kvalifisering
Kretsene (gjerne i samarbeid med en annen krets) gjennomfører en kvalifisering i forkant av den nasjonale finalen – enten tidligere den helgen (11.-12. juni), eller på et enda tidligere tidspunkt, hvis det passer bedre. Kvalifiseringen i kretsene gjøres basert på nasjonale oppgaver, eventuelt i kombinasjon med egne oppgaver (kretsen må bruke minst to av de nasjonale oppgavene). Kretsene kan selv velge gjennomføringsformen på kvalifiseringen. Dette vil gjøre det mulig for alle kretsene å gjøre det som passer best med tanke på antallet medlemmer og kapasiteten i kretsen.
Finale – Trinn 1 av den nasjonale finalen (lokal bedømming)
Finalen vil bestå av en hemmelig oppgave på ca 5 timer som skal gjennomføres og bedømmes lokalt, og som patruljene i tillegg må dokumentere gjennom bilder, video med mer. Oppgaven vil offentliggjøres på dagen og vil gjøres tilgjengelig for patruljene digitalt. Det skal ikke være nødvendig med mye tilrettelegging fra kretsens side, men kretsen må ha et lite apparat tilgjengelig for lokal bedømming på dagen den 13. juni og eventuelt noe tid i etterkant. Kretsen gjennomfører bedømmingen selv, men basert på nasjonale kriterier. Gjennom lokal bedømming velger kretsen én eller to lokale vinnere av finalen (antallet blir avklart senere), og disse patruljene går videre til Superfinalen, som er den andre, nasjonale, bedømmingsrunden som avgjør vinneren av hele NM. Dette betyr at dokumentasjon fra gjennomføringen av finaleoppgavene for vinnerpatruljene fra kretsene skal sendes videre til nasjonal bedømming.
Superfinale – Trinn 2 av den nasjonale finalen (nasjonal bedømming)
Nasjonal vinner av NM kåres basert på en runde med nasjonal bedømming av finaleoppgavene til vinnerpatruljene fra hver krets. Vurderinger fra Trinn 1 nullstilles, og all relevant bedømming gjøres på nytt av en nasjonal upartisk dommergruppe basert på innsendt materiale.
Vi mener at dette vil føre til at en nasjonal vinner kan kåres basert på felles kriterier, der de alle beste (1-2 fra hver krets) er med i superfinalen (trinn 2 av finalen) og dermed får like sjanser.