Fortelling:
I dag var det skolefri og pent vær. Selv om det var høst, skinte sola så en skulle tro det var sommer. Anne skyndte seg å legge matpakken ned i sekken. Hun og noen andre fra skolen skulle gå en tur. Elin og Anders visste om et fint sted et stykke inn i skogen. Lars gikk i samme klasse som Anne. Han skulle ta med ball. Anne gledet seg. Det var langt til det steder som Elin og Anders vissste om. Anne var sulten og litt trøtt i beinda da de endelig var framme. Men det glemte hun snart, for her var det kjempegøy å være! To brødre, Eivind og Arne, hadde tatt med en blikkboks, og så lekte de "boksen går".

Plutselig hørte de Lars rop: "Kom hit! Her er det en fin elv hvor vi kan seile om kapp med barkebåter". Det hørtes morsomt ut. Barna lagde hver sin båt av pinner. Elins båt var finest. Den var laget av en stor kongle. Et stykke opp i elva slapp de båtene sine uti på likt. Nå var det om å gjøre å få båten sin først ned til kulpen. Lars var heldigst, og båten hans kom ned lenge før de andre. Men da han bøyde seg forover for å fiske den opp av kulpen, skled han og datt i vannet. Han krabbet opp mens han hutret. Vannet rant fra genseren og buksa hans. Hva skulle han finne på nå? Det var langt hjem og Lars skalv så han ristet. "Vi må låne Lars litt av tøyet vårt" sa Elin. "Jeg har treningstøy i sekken som du kan få låne". Anne hadde to par strømper på seg, for støvlene hennes var litt store. Og Eivind og Arne hadde både anorakk og genser på, så Lars fikk låne genser av Eivind og anorakk av Arne. Så startet de på hjemturen.

Om kvelden kom Lars til Anne. Han hadde med seg stor bag. "Takk for lånet av sokkene" sa han. Så skyndte han seg videre til de andre han hadde lånt klær av.

Samtale:
Hvordan tror du Lars kjente seg da han kom opp av vannet? Redd, lei seg, guffen, syntes det var fælt. Hva gjorde de andre for å hjelpe Lars? De delte tøy med ham. Behøvde de å ha gjort det? Kostet det dem noe? Hvordan ville det gått hvis de andre bare hadde tenkt på seg selv?

Har du trengt å låne noe noen gang? Fikk du låne det? La speiderne fortelle. Hva har du som du kan låne til andre? Har du møtte noen som gjerne ville låne noe av deg? Lånte du bort det de trengte? La speiderne fortelle. Det er ikke alltid nødvendig at vi låner bort og deler. Men vi kan selv bli glade av  å dele med hverandre og låne bort. Ofte er det riktig om også andre kan ha nytte av og moro med det vi eier.

Bibeltekst:
Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. Matt 7,12.