Ordtak om været
OrdtakForklaring
I dag du om sola ser en stor ring. I morgen du av sola ser ingenting.De store sammenhengende skysystemene som vanligvis beveger seg fra vest mot øst på våre breddegrader viser seg ofte først som et lag av tynne, gjennomsiktige skyer høyt oppe i troposfæren. De består av iskrystaller og når sola skinner gjennom slike skyer, brytes lysstrålene. Iskrystallene virker som små prismer. Disse skysystemene ender etter hvert som store skylag som dekker for sola.
Bue om aften en vandrer vil glede. Bue om morgen gir varsel om væde.Skal du se en regnbue, må du ha sola i ryggen og regnet foran deg. Solstrålene brytes i regndråpene, og regnet fungerer som et speil. Derfor hvis du ser en regnbue på kvelden, vil det si at den står i øst. Værsystemer på våre breddegrader beveger seg som regel fra vest til øst, og det betyr at regnet er på vei vekk fra deg. På morgenen blir det dermed motsatt, sola står opp i øst og regnbuen du ser står derfor i vest. Da er regnet på vei mot deg.
Når skodda legger seg i dalbunnen, blir det en god dag."Tåken kommer ved at kald fjelluft trekker ned i dalførene, og hvis avkjølingen er kraftig nok blir det tåke der det er fuktighetskilder. Når morgenen kommer og sola varmer, vil tåka vanligvis forsvinne og det blir en fin dag. Tåka varer lenger og lenger utover høsten når dagene blir kortere og sola ikke gir nok varme.
Aftenrød gir morgensød. Men morgenrød gir aften blød.Det er støvpartikler i luften som gjør at himmelen kan se rød ut når sola går ned. Disse partiklene blir ofte virvlet opp med tørr luft i høytrykk. Siden høytrykket som regel beveger seg fra vest til øst, betyr det at høytrykket og finværet er på vei mot deg. En rød soloppgang er også på grunn av støvpartikler som er virvlet opp av høytrykket. Men siden soloppgangen er i øst, betyr det at høytrykket allerede er passert og det kan være et lavtrykk med nedbør på vei.
Tar kyrne vegen mot fjellet, blir det godt vær. Men søker de mot heimemarka, blir det ruskevær.Mange dyr merker på lufta om det blir fint eller dårlig vær. Om kuene og sauene trekker mot hus og hjem, er det et godt tegn på at dårlig vær kommer. Da vil de være i trygghet i stedet for å være oppe på det åpne fjellet. Kyrne legger seg også ned og holder tett når det er dårlig vær på vei.

 

Aktivitetsforslag 1

La speiderne dramatisere ordtakene. Hvis patruljen er stor, del dem gjerne opp i flere grupper og la dem vise for hverandre. Gi dem enten hver sin eller samme. Løser alle/begge gruppene det på samme måte?

Hvis dere lærer ordtakene før dere begynner med dramatiseringene kan dere bruke det som en slags mimelek. De som dramatiserer må kun bruke kroppen og bevegelser til å prøve å få resten av patruljen til å forstå hvilket ordtak de prøver å vise.

Aktivitetsforslag 2

Klipp opp ordtakene og få speiderne til å stokke dem tilbake til riktig formulering. Når gir det mening? Hva betyr ordtakene?