KREMET SKOGSOPP på bål (Hentet fra nrk.no, 2-3 porsjoner)

Ingredienser:

  • 500 g traktkantarell, piggsopp, steinsopp og/eller gul kantarell
  • 1 ss smør
  • 2 ss finhakket sellerirot
  • 2 sjalottløk
  • 1 båt finhakket hvitløk
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss rømme
  • 1 ss friske tyttebær eller tyttebærsirup
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Sett stekepanna på bålet og legg i smør.
  2. Skjær løken i skiver og tilsett sammen med selleri når det begynner å frese i panna. La det frese i 1 minutt.
  3. Tilsett renset sopp. La det koke til alt vannet i soppen er kokt vekk og det begynner å steke igjen.
  4. Tilsett fløte og tyttebær og la de hele småkoke til sausen tykner. 
  5. Krydre med salt og pepper og rør inn rømme.
  6. Sausen smaker nydelig til all slags kjøtt – fra viltkjøtt til kylling. Pakk litt godt kjøtt inn i aluminiumsfolie sammen med godt med smør, salt, pepper og litt timian og stek i glørne på hver side. Tiden avhenger av varmen på bålet, størrelsen på kjøttstykket og typen kjøtt. Kjenn på kjøttet underveis, så det ikke blir overstekt.

 

KANTARELLSUPPE (Hentet fra matprat.no, 4 porsjoner)

Ingredienser:

  • 550 g fersk kantarell, eller 300 g forvellede/hermetiserte (evt. aromasopp/sjampingjong)
  • 2 ss smør
  • 1 finhakket løk
  • 1 båt finhakket hvitløk
  • 2 kvister frisk timian
  • 1 dl hvitvin eller eplejuice
  • 5 dl vann
  • 1 stk buljongterning
  • 3 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts kvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Bruker du fersk sopp, så forvell den først. Ta vare på væsken og erstatt eventuelt noe av buljongen med denne. For hermetisk sopp: erstatt noe av buljongen med væsken her og. Plukk gjerne ut noen av de fineste soppene, som brukes til pynt på suppa.
  2. Ha halvparten av smøret i kjelen og fres løken 2-3 minutter. Tilsett hvitløk og fres videre til løken begynner å få farge. Ha i timian og hvitvin/eplejuice og la væsken koke inn til det halve.
  3. Tilsett vann, buljongterning og fløte og la suppen koke i 5-6 minutter. Bruk stavmikser elle rkjør suppen i en hurtigmikser til den blir helt glatt. Smak til med salt og pepper.
  4. Hvis du skal bruke sopp som pynt, stek dem i litt smør og krydre med salt og pepper.
  5. Visp suppen kraftig slik at det danner seg skum på toppen. Hell i skåler og pynt med soppen og litt frisk timian.
  6. Server den rykende varm, gjerne med litt godt brød ved siden av.

 

PAI MED URTER OG SOPP (Hentet fra aperitif.no, 6 porsjoner)

Ingredienser:

  • 3 dl hvetemel
  • 100 g smør
  • 2 ss kaldt vann

Fyll:

  • 1 dl hakket frisk basilikum
  • 1 dl hakket frisk kruspersille
  • 1 løk
  • 200 g frisk sjampinjong eller skogsopp (kantarell, piggsopp, steinsopp etc.)
  • 4 store egg
  • 3 dl matfløte
  • 2 dl revet hvitost
  • Smak til med salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til paideigen raskt sammen i en foodprosessor. Trykk paideigen ut i en smurt paiform (24 cm diameter) og sett den kjølig i ca. 15 minutter. (Hele eller deler av dette punktet kan gjerne gjøres på forhånd hvis dere har lite tid.)
  2. Finhakk løken, del sopp i skiver og stek det raskt i panne.
  3. Fordel sopp og løk i paien og tilsett hakkede urter og revet ost.
  4. Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper og hell over paien.
  5. Stek på nederste rille i ovnen ved 180 grader i 30 minutter til paien er fast og gyllen.
  6. Server gjerne med en god grønn salat til, enten nystekt, lun eller kald – den er god uansett!