Teksten er hentyet fra speiderbladet 1/2024 (pdf), og er skrevet av Eirin Smedsrud Bekk.

Over venstre lomme

Rett over lomma skal merket til speidergruppa sys på. Rett over merket til speidergruppa syr du på merket hvor det står NORGE/NOREG. Over disse to merkene igjen skal forbundsmerket «KFUK-KFUM-speiderne» stå. Dette merket er brodert på nyere skjorter, mens på eldre skjorter er dette et eget merke du må sy på.

Venstre erme

Midtstilt på venstre erme, sju centimeter ned fra skuldersømmen (tre centimeter på små skjorter) skal de runde merkene fra WAGGGS og WOSM sys på. Du kan velge hvilket merke du vil ha eller om du vil ha begge to ved siden av hverandre. Da skal WAGGGS-merket til venstre og WOSM til høyre. WAGGGS-merket er rundt med blå grunnfarge og gul trekløver på, mens

WOSM-merket er lilla med hvit lilje. Disse merkene kalles verdensmerker. Tre centimeter under verdensmerkene syr du på merket til kretsen du tilhører, for eksempel Vestfold krets. Dette er de anbefalte merkene som de fleste speidere har likt.

Over høyre lomme

Prosjektmerker er merker som ikke er semestermerke eller aktivitetsmerker. Disse festes ved høyre skjortelomme og varierer fra gruppe til gruppe. Et langvarig prosjektmerke sys over høyre skjortelomme. Dette kan for eksempel være et merke fra leir eller fra andre prosjekter som varer i et år. Kortvarige prosjektmerker (under et år) kan sys på høyre lommeklaff, for eksempel bymanøver, tråkk og lignende.

Mange grupper bruker også årsstjerner. Speideren kan ha en stjerne for hvert fullførte år som speider. Disse festes rett over høyre lomme. Et tips er å feste stjernene med sikkerhetsnåler så du kan ta dem av ved vask, men det går også fint å vaske skjorta med stjernene på.

Høyre erme

For oppdagere og stifinnere skal høyre erme inneholde semestermerkene og aktivitetsmerkene. Semestermerkene er rektangulære og illustrerer temaet speiderne jobber spesielt med det gjeldende semesteret. Semestermerket sys på midtstilt og tre centimeter ned fra skuldersømmen.

Aktivitetsmerkene er runde og tas gjerne over et eller to møter, på tur eller lignende. Disse merkene illustrerer hva speiderne lærte på møtet eller turen. Aktivitetsmerkene sys på tre centimeter under semestermerket, tre centimeter ved siden av hverandre i bredden og videre nedover høyre arm.

Når du har oppnådd tolv aktivitetsmerker på armen, kan du kjøpe deg en lysegrå merkesnor. Da tar du de tolv merkene av skjorta og fester på merkesnoren rundt skulderen, gjennom klaffen, og fester enden i knappen på høyre skjortelomme. Det finnes merkesnorer for 12, 24, 36, 42 og 50 merker.

Sy merkene på leirbålskappa

Alle merker du ikke lenger har på skjorta, kan du sy på en leirbålskappe. En leirbålskappe er en kappe i ullstoff som speidere kan ha på seg på leirbål. Har ikke barnet ditt leirbålskappe ennå? Husk å ta vare på merkene sånn at de en dag kan sys på en leirbålskappe.

Arbeidsgren og skjerffarge

Abeidsgren og skjerffarge hører sammen, og merkene er forskjellige etter hvilken arbeidsgren ditt barn er en del av. Det kan være lokale forskjeller, men i hovedsak er det delt opp slik:

  • Oppdagere går i 1.-2. klasse, og har gult skjerf.
  • Stifinnere går i 3.-4. klasse, og har rødt skjerf.
  • Vandrere går i 5.-10. klasse. I 5.-7. klasse har de blått skjerf, i 8.-10. klasse har de grønt skjerf.
  • Rovere er 16-25 år og har burgunderfarget skjerf.
  • Ledere er fra 17 år og oppover, og har mørkeblått skjerf.
  • Familiespeidere har lysegrønt skjerf.
     

Du kan lese mer om speiderdrakten i et eget hefte om speiderdrakten.