Krav til aktivitetsmerket Astronomi finner du her.

BESKRIVELSE AV MØTET

På denne siden finner dere forslag til aktiviteter og hvordan dere kan gjennomføre disse på et møte. 

ÅPNING

Navneopprop og seremoni hvis dere har det.

AKTIVITET 1 - FØLG REFLEKSENE I MØRKE

Utstyr: Refleksbrikker, lommelykter, bilder eller andre ting som illustrerer eventyr, en gammel og slitt refleksvest, en ny refleksvest

I stedet for refleksbrikker hvor tråden surrer seg sammen, kan vi anbefale reflekterende stifter. De synes veldig godt fra alle vinkler. Det er derfor veldig lett for speiderne å finne veien. 

Samle speiderne på et sted hvor det er så mørkt at en lommelykt kan få refleksvester eller annen type refleks til å lyse opp. Spør speiderne om alle har refleks på seg. Hvorfor er det viktig med refleks? Når skal vi bruke refleks?

Gjør litt testing med refleks. Her må dere selv forsøke dere frem. Det avhenger av sted, lykt og refleksmateriell. Det viktige er at speiderne opplever at de ser personer lettere når de har på seg refleks.

Lag en løype med reflekser på et så mørkt sted som mulig. Det er flott om løypen kan følge gjennom skogen og komme frem til en bålplass hvor bålet lyser opp. Hvis dere holder på med semestermerket "Eventyr" kan dere gjerne la speiderne møte noen eventyrskikkelser på veien. Hvor avansert dere vil gjøre det er opp til hva dere har lyst og tid til. Når alle har kommet frem kan dere spørre om speiderne husker hvem de traff på veien. Hvis dere ikke har nok ledere er dette veldig fine oppgaver hvor foreldrene kan hjelpe til. Noen kan henge opp løype og noen tenne bål.

ANDAKT

Les litt av skapelsesberetningen (1. Mosebok 1, 14-19). Tenk på hvor mørkt det var da dere gikk hit gjennom skogen. Tenk så fint at månen lyste for oss (hvis den gjorde det), tenk så fint det var at dere hadde lykt som lyste opp for dere. Og så fint bålet lyser for oss her. Det er godt med lys, og lyset hjelper oss å finne vei. I tillegg til at Gud skapte lyset så står det i bibelen "Jeg er verdens lys, den som følger meg skal ikke vandre, men ha livets lys." Johannes 8,12.  Dette er det Jesus som sier. Jesus vil gjerne lyse for oss. Han vil være din venn og ditt lys slik at du kan være trygg. 

AKTIVITET 2 - STJERNEBILDER

Utstyr: Bilder av stjernebilder, telys til å lage stjernebilder med

Spør om noen av speiderne kjenner noen stjernebilder. Hvis det er stjerneklart kan de forsøke å vise dem på himmelen. Hvis frem bildene du har med slik at alle vet hva de skal se etter. Lag stjernebilder på bakken ved hjelp av telysene. Vis speiderne hvordan de kan finne nord ved hjelp av stjernene.

AKTIVITET 3 - SAGN OM STJERNEBILDENE

Karslsvogna er et av de enkleste stjernebildene å finne på himmelen. Den er en del av et større stjernebilde som kalles storebjørn. Draget i vogna er bjørnens hale og nå skal dere får høre hvorfor den er så lang:
Det var en jente som het Callisto som var så vakker at Jupiter, som ble kalt for gudenes konge, ble forelsket i henne. De fikk en gutt sammen og det likte naturligvis ikke kona til Jupiter og dermed forvandlet hun Callisto til en bjørn.

Mens bjørnen gikk alene i skogen i årevis vokste gutten seg til en stor og sterk jeger. En dag han var ute og jaktet fikk han øye på en bjørn. Den ville han skyte! Da Jupiter oppdaget det skyndte han seg å forvandle gutten til en liten bjørn.  Han trakk dem begge opp på himmelen etter halene og derfor har "Storebjørn" og "Lillebjørn" så lange haler.

AVSLUTNING

Speiderbønn
Alltid beredt
 

UTSTYR

 • Alle speiderne bør ha med lykt
 • Reflekser
 • Gammel og ny refleksvest eller lignende
 • Lommelykt
 • Utstyr til å lage bål (fyrstikker, ved, opptenning, slukkeutstyr)
 • Andakten
 • Eventyrfigurer til å henge opp
 • Sagnet

 

EMNER FRA SPEIDERSTIGEN SOM DERE JOBBER MED PÅ DETTE MØTET

 • kjenner en oppdager følgende bibelhistorie: Skapelsen (1. Mosebok 1, 14-19)
 • har en oppdager klart å finne 2 stjernebilder hun/han kan på himmelen
 • kan en oppdager hvordan man bruker refleks og hvorfor

Foto: Håkon Kristoffersen