FORBEREDELSER

I forkant av møte sender du ut informasjon til deltakerne med informasjon om hvordan de kan logge seg på den digitale plattformen dere skal bruke. Gi beskjed om utstyr de trenger å ha tilgjengelig underveis i møtet. Det kan være lurt å sette av litt tid i forkant av møte, for eksempel 15 minutter, hvor speiderne kan slippes inn i det digitale møte.  

Her finner du flere tips til gjennomføring av digitale speidermøter.

ÅPNING

En speider leser speiderloven.
Navneopprop.
Gå gjennom kjørereglene for møtet. 

AKTIVITET 1 - LÆRE BÅTMANNSKNOP

Utstyr: knutetau, instruksjonsvideo og illustrasjon av båtmannsknop.

Se instruksjonsfilmen Slik knytter du en båtmannsknop, ved at du presenterer avspillingsfanen eller sender speiderne lenke til instruksjonsvideoen. Etter å ha sett filmen viser du illustrasjonen av båtmannsknop ved å dele bildet fra din skjerm.  La speiderne prøve seg på egenhånd med knutetauet de har liggende. Noen vil alltid være raskere enn andre. Blir noen ferdige før de andre kan de få ekstra utfordring ved å knyte på ryggen eller i blinde. Når alle har blitt ganske gode kan dere gå videre til aktivitet 2. 
 

 

AKTIVITET 2 - HENTELEKEN OG BÅTMANNSKNOP

Utstyr: sko

Begynn leken med å si at speiderne nå skal få i oppgave å løpe å hente noe i huset. Du kan gjerne skrive på en lapp hva de skal hente å vise denne på skjermen når alle er klare. Oppgaven er å hente en sko med skolisser og prøve å være først tilbake foran skjermen. Når alle er tilbake på plass skal speiderne øve på å knyte skolissene ved bruk av båtmannsknop. 

AKTIVITET 3 - FLERE KNUTER

Utstyr: knutetau

Det finnes instruksjonsfilm til flere knuter på vår youtubekanal kmspeiderne. Velg ut én ekstra knute dere har lyst til å øve på. For eksempel flaggstikk. Gjennomfør aktiviteten på samme måte som aktivitet 1.  

LEK - HENTELEK

Utstyr: liste med gjenstander

Tidligere fikk speiderne i oppgave å hente en sko som skulle brukes til båtmannsknop. Denne gangen skal de få i oppgave å hente forskjellige ting fra huset som en morsom og aktiv avslutning på møtet. Lage en liste med fem forskjellige gjenstander og ha en konkurranse på hvem som har samlet alle de ulike tingene først. Hvis dere ikke ønsker å ha konkurranse kan dere også ta én og én ting hvor målet er at alle skal finne gjenstanden før dere går videre til neste gjenstand. 

Eksempler på ting de skal finne kan være:

 • Noe blått.
 • Noe som lyser.
 • Noe spiselig.
 • Noe som gjør deg glad.
 • Noe som hører hjemme på kjøkkenet.
 • To forskjellige sokker knytt sammen.
   

HJEMMEOPPGAVE

Gi speiderne en hjemmeoppgave de kan gjøre før neste møte. 

Det finnes instruksjonvideo til pålestikk, flaggstikk, trompetstikk, tømmerstikk, åttetallsknute og dobbelt halvstikk. Velg ut én knute som alle skal prøve eller la speiderne velge den knuten de selv har lyst til å lære seg. Til neste møte skal de ta bilde av knuten de har lært seg. 

AVSLUTNING

Oppsummering.
Avslutning med Speiderbønnen.
 

UTSTYR

 • Knutetau
 • Instruksjonsvidoer (vises ved skjemdeling eller ved å sende lenke)
 • Illustrasjoner (vises ved skjemdeling eller ved å vise frem utskrift av illustrasjonen)
 • Sko (hentelek)
 • Liste med ting til hentelek

Foto: Lars Røraas