BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.

SLIK GJØR DU

  1. Arranger et kanomøte. Les hvordan du arrangerer et kanomøte her. 
  2. Hver kan øver seg på de ulike takene hver for seg.
  3. Det er viktig at alle får prøve å sitte bakerst i kanoen og prøve alle padletakene. Det er den bakerste som styrer. Bytt undervegs. 

Forskjellige padletak

Fremdriftstak

  1. Stikk åren ned i vannet og dra den bakover i en jevn bevegelse. Armene skal være strake hele veien.
  2. Når du løfter åren opp av vannet for å ta nytt tak, vrir du den litt inn sånn at du får mindre luftmotstand mens du fører åren frem igjen.

Hvis dere er to i kanoen er det best å padle en på hver side. Hvis dere er tre i kanoen er det best hvis de to foran padler på hver sin sine, mens den bakerste bytter etter behov. NB: Det lønner seg å padle i takt! 

Styretak eller J-tak


Gjør som ved vanlig fremdriftstak, men mot slutten av taket vrir du åren og presser den ut fra kanoen - hele taket skal da forme en 'J'. Det er bare den som sitter bakerst som skal ta styretak. Det brukes til å holde stø kurs. 

Snutak

Plasser årene i vannet rett ut fra kanoen med den flate siden mot kanoen. Dra åren inn mot kanoen. Hvis dere gjør dette på begge sider av kanoen vil den snu uten fremdrift. Taket kan også gjøres motsatt vei.

Bremsetak

Er det motsatte av fremdriftstak. Stikk åren i vannet bak hoften og skyv den rett fremover. Hvis dere gjør det samtidig på begge sider, vil kanoen bremse og holde omtrent samme kurs. Hvis bare en av dere gjør bremsetak og den andre gjør fremdriftstak samtidig vil kanoen svinge kraftig.

Andøving

Andøving betyr å holde kanoen i ro i en og samme retning, kun ved bruk av årer. For å få dette til må dere bruke de ulike takene. Vind og driv i vannet gjør at det vil variere hvor mye og hva dere må gjøre for å holde kanoen i ro.
 

UTSTYR

  • Kanoer
  • Paldeårer
  • Redningsvester
  • Badevakter/følgebåt