BESKRIVELSE AV MERKET

Her finner dere kravene for å ta aktivitetsmerket. Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.

DETTE BØR DERE GJØRE

 1. Finn minimum åtte forskjellige treslag og lær navnene på dem. Samle eller ta bilder av blader, nåler og bark fra trea og lag et herbarium av det.
 2. Lær hvordan minimum tre løvtre ser ut uten blader, sånn at dere kan kjenne dem igjen om vinteren. Det kan være lurt å se på for eksempel bark og voksemåte. 
 3. Finn ut hva vi kan bruke ulike tresorter til, og hva de ulike delene egner seg til. Se på blader, bark, røtter og ved. 
 4. Finn ut hva brennverdi er, og hvilken brennverdi de ulike tresortene har. Hvilke sorter egner seg best til opptenning, og hvilke sorter gir mest varme? 
 5. Lag et valgfritt redskap eller utstyr av tre, for eksempel en visp, benk, kopp, seljefløyte, bestikk, knagg eller stokk.
   

DETTE KAN DERE GJØRE

I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under.

 • Vit hvordan ulike tre formerer seg (frø, nøtter, kongler...).
 • Lag en vandrestav og spikk et godt håndtak på den.
 • Lag en rett hvor dere bruker nøtter, blader eller nåler dere har samlet selv. 
 • Spikk en smørekniv at et mykt og et hardt treslag. Se om du kjenner forskjell på treslagene mens du spikker og etterpå når du bruker kniven. 
   

Hvis dere bor et sted hvor det ikke vokser så mange varmekjære tre, kan dere lære om mer hardføre arter som ulike vier-typer, dvergbjørk, einer og lignende.

Aktivitetsmerket kan kjøpes i Speiderbutikken.
Dette merket er en del av bronsegraden i gradsprogrammet.

Dette merket er en del av sølvgraden i gradsprogrammet.