Snøhule

Snøhule er artig å bygge og overnatte i selv om været er fint. Det tar fort tre–fire timer å grave ei snøhule, så sett av god tid.

Snøgrop i flatt terreng

Om man ikke finner noen skavl å grave i kan man grave en grop i flatt terreng dersom snøen er dyp nok. Grav en grøft i underkant av en meter bred. Denne bør være så dyp at du kan stå i den, eller så dyp som snøen tillater. Benker graves ut fra siden av gropen. Grav snøen ut i blokker som du kan bruke til å dekke åpningen med. Det er noe mere jobb å grave en komfortabel snøgrop enn en snøhule i leheng.

Kuldegrop: Kald luft er tyngre enn varm luft, synker nedover og samler seg på det laveste punktet i snøhulen. Grav derfor en liten grop rett innenfor inngangen. Denne kalles vi kuldegrop fordi det er hit den kalde luften siger. Ikke sett ting i kuldegropen.

Risiko med snøhule

Når man overnatter i snøhule er det viktig å kjenne til risiko knyttet til kullosforgiftning. Dersom noen blir kullosforgiftet mens de sover merker de ikke disse symptomene, og i verste fall kan de dø dersom man ikke kommer seg ut i frisk luft. 

Når mange personer sover sammen i en trang hule kan oksygenet bli brukt opp og forgiftning kan oppstå. Ha på vekkerklokke og sjekk forholdene i løpet av natten.
  

Snøhule i leheng

Dersom man har det tilgjengelig er det flott å grave en snøhule i leheng eller snøskavl. En skavl med høyde på 4-5 meter er det aller beste, er skavlen høyere enn dette er det fare for at hulen kan rase sammen.  

Start med å grave en gang innover i skavlen, omtrent en skulderbredde bred og like høy som en person. Grav 1,5-2,5 meter innover, avhengig av hvor mange som skal ha plass. Så graver dere ut sovebrisken, ca 50-70 cm høyere enn gulvet i hulen. Briske må være helt flat. Dere kan grave ut brisk på begge sider av gangen. 

Taket skal være jevnt buet. Det gir den sikreste konstruksjonen og minst drypping. Tett igjen den øverste delen av inngangen med ski og snøblokker slik at dere må krype for å komme inn. Åpningens overkant bør ligge nedenfor brisken, da vil inngangen fungere som en varmelås som holder den varme luften inne i snøhulen. Stikk til slutt et hull med en skistav gjennom taket. Dette fungerer som luftehull.

Tak og vegger bør være mellom en halv og en meter tykk. Denne typen snøhule kan graves stor, og det kan bli en komfortabel overnattingsplass. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan grave av hyller, benker og andre praktiske ting du kan komme på.

 

Nødgrop

Om man ikke har planlagt å grave snøhule, men trenger nødly, er det et poeng å grave snøhulen så fort som mulig. Mer om snøhule som nødly.

Iglo

Iglo er en annen måte å bygge overnattingsplass av snø. Det er tidkrevende, men resultatet kan bli supert. Slik bygger dere en iglo.
 

 

Gravetips

  • Ta på fotposer og vindvotter, men ikke ha på for mye tøy. Du blir fort svett av gravingen.
  • Aktiviser alle. Noen kan for eksempel lage mat mens noen graver. Bytt gjerne på underveis. Ikke la noen stå og bli kalde.
  • Start et stykke opp i bakken slik at det er lett å bli kvitt utgravd snø.
  • Er dere flere enn tre personer kan det lønne seg å grave fra to innganger. Den ene inngangen tettes igjen til slutt. 
  • Lag nisjer i veggen til stearinlys og eventuelt hyller til oppbevaring.
  • Ta med utsyr inn i snøhulen. Ikke glem spaden.
  • Skift til tørre klær når dere er ferdige med å grave. Hopp i soveposen og husk og spise og drikke godt før dere tar kveld. Les mer om hvordan holde varmen i soveposen her.